Στον αυτόματο το άνοιγμα δεν εχουν πάρει οδηγίες για τα μέτρα, δεν προλαβαίνουν να τροφοδοτηθούν – Παραμένει ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ιού λένε οι επιστημονες
Τον έντονο προβληματισμό τους για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου εξέφρασε τόσο ο σεφ και επιχειρηματίας Λευτέρης Λαζάρου όσο και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο κάθε ένας βέβαια από τη σκοπιά της ειδικότητάς του.
Ο καταξιωμένος σεφ μιλώντας στο ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ως «δύσκολη εξίσωση» την επαναλειτουργία της εστίασης καθώς έθεσε μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν, όπως αυτό της έγκαιρης τροφοδοσίας των καταστημάτων τους, το πιεστικό ωράριο λειτουργίας αλλά και το χώρο που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες.
Αρχικά ο Μιχάλης Λαζάρου είπε ότι θα είναι δύσκολο να καταφέρουν όλα τα καταστήματα να τροφοδοτηθούν έγκαιρα και να ανοίξουν στις 3 Μάϊου. Ο ίδιος έφερε σαν παράδειγμα το δικό του εστιατόριο και εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προμηθευτεί υλικά εν μέσω μεγάλης εβδομάδας αργιών και πρωτομαγιάς, άρα η ημερομηνία που θα ανοίξει θα πάρει παράταση αναγκαστικά.
Ο Μιχάλης Λαζάρου εμμέσως πλην σαφώς είπε και προβληματικό το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα αναγκάζει τα μαγαζιά να ανοίγουν στις 3 και να κλείνουν στις 10.00.
Ο σεφ αναφέρθηκε επίσης, στο ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της εστίασης».
«Δύσκολη εξίσωση έχουμε ενοικιάσει ένα χώρο 100τμ κι εκμεταλλευόμαστε τα 50τμ το ζήσαμε αυτό και στο πρώτο lockdown. Θα δούμε πως θα λειτουργήσουν όλα αυτά, με τι επιστρεπτέες που ίσως δεν επιστραφούν με ένα κεφάλαιο κίνησης. Δεν έχουμε πάρει οδηγίες για τα μέτρα υποθέτω ότι θα ανοίξουμε όπως πριν. Ο εργαζόμενος πάντως δε μπορεί να ζήσει με 530 euro, είναι ένας χρόνο άνεργος».
Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι λειτουργεί το lockdown δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ωστόσο στάθηκε υπερ του ανοίγματος με μέτρα, σημειώνοντας όμως πως εάν δεν προσέξουμε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροχιασμού της πανδημίας.
Όπως είπε το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πολίτες πρέπει να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα, συναντώντας μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους και να μη διευρύνουν τον κύκλο των επαφών τους.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης στις 3 Μαΐου ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα συγκεντρώσεων χιλιάδων πολιτών σε πλατείες. «Ο λόγος που θα πρέπει να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι οικονομικός, αλλά υγειονομικός. Αυτή τη στιγμή πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται μέσα στα σπίτια και δεν υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά στην Αθήνα, να βρεθούν εκτός σπιτιών. Αφού θα συναντιέται, είναι επικίνδυνο να το κάνει μέσα στο σπίτι, γιατί η μετάδοση σε εσωτερικούς χώρους είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εξωτερικούς χώρους. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.